Dziś Światowy Dzień Czekolady, jako wielka fanka nie mogę przeżyć bez podzielenia się z Wami ekspresowym i prostym przepisem na zdrowe czekoladowe jaglane pralinki.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, wody nie solimy. W tym czasie warto przygotować sobie wszystkie składniki. Gdy kasza się ugotuje, dokładnie odsączamy ją i przekładamy do dużej miski.
Do gorącej kaszy wrzucamy połamaną czekoladę. I tutaj dowolność można użyć swojej ulubionej, pomieszać jasną z ciemną (ja tak zrobiłam) ilość również jest przykładowa, ponieważ jeżeli uznamy naszą kaszę za mało czekoladową można dołożyć więcej lub dosypać kakao.
Mało apetycznie wyglądającą masę zostawiamy na chwilkę żeby troszkę przestygła i nie parzyła w dłonie.
- Masę można zblenderować, jak kto lubi- ja zostawiłam tak jak jest.
Przygotujmy stanowisko do obtaczania pralinek w wiórkach lub amarantusie lub w dowolnych pokruszonych orzechach lub zwykłym gorzkim kakao, jak to lubi i jak mu się podoba:)
Jeszcze ciepłą, ale nie gorąca masę bierzemy w łapki i formujemy kuleczkę wielkości dużego kęsa. Taką kuleczkę obtaczamy w wiórkach ( lub w czymś innym) lekko wgniatając je w kulkę ale na tyle delikatnie żeby nie zrobić z niej placuszka.
Obtoczone kuleczki umieszczamy w papierowych papilotkach do mufinek. Tak będzie się je dobrze jadło i nie posklejają się na talerzu.
Gotowe! Można włożyć je do lodówki żeby troszkę stwardniały albo szybko zrobić kawę i pałaszować jeszcze ciepławe:)
K.
Ojej ale smakowicie wyglądają idelana wersja dla mnie, super z pewnością wypróbuje bo już mi ślinka cieknie 😉 pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/domowy-expert.html
PolubieniePolubienie
Smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Oj coś fantastycznego! Uwielbiam kaszę jaglaną i już wiem że polubię ten przepis 🙂
PolubieniePolubienie