Kuchnia

Jaglane pralinki

Dziś Światowy Dzień Czekolady, jako wielka fanka nie mogę przeżyć bez podzielenia się z Wami ekspresowym i prostym przepisem na zdrowe czekoladowe jaglane pralinki.

36

skl

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, wody nie solimy. W tym czasie warto przygotować sobie wszystkie składniki. Gdy kasza się ugotuje, dokładnie odsączamy ją i przekładamy do dużej miski.

27

Do gorącej kaszy wrzucamy połamaną czekoladę. I tutaj dowolność  można użyć swojej ulubionej, pomieszać jasną z ciemną (ja tak zrobiłam) ilość również jest przykładowa, ponieważ jeżeli uznamy naszą kaszę za mało czekoladową można dołożyć więcej lub dosypać kakao.

28

Mało apetycznie wyglądającą masę zostawiamy na chwilkę żeby troszkę przestygła i nie parzyła w dłonie.

  • Masę można zblenderować, jak kto lubi- ja zostawiłam tak jak jest.

Przygotujmy stanowisko do obtaczania pralinek w wiórkach lub amarantusie lub w dowolnych pokruszonych orzechach lub zwykłym gorzkim kakao, jak to lubi i jak mu się podoba:)

3031

Jeszcze ciepłą, ale nie gorąca masę bierzemy w łapki i formujemy kuleczkę wielkości dużego kęsa. Taką kuleczkę obtaczamy w wiórkach ( lub w czymś innym) lekko wgniatając je w kulkę ale na tyle delikatnie żeby nie zrobić z niej placuszka.

3233

Obtoczone kuleczki umieszczamy w papierowych papilotkach do mufinek. Tak będzie się je dobrze jadło i nie posklejają się na talerzu.

3435

Gotowe! Można włożyć je do lodówki żeby troszkę stwardniały albo szybko zrobić kawę i pałaszować jeszcze ciepławe:)

K.

26

 

 

4 myśli na temat “Jaglane pralinki

Dodaj odpowiedź do Kasia Maszkowska Anuluj pisanie odpowiedzi