Creative ideas · Kuchnia

Ciasto szpinakowe bez jajek.

Cześć!

W ten niedzielny wieczór przychodzę z szybkim przepisem na zielone, szpinakowe ciasto z wiórkami kokosowymi ale bez jajek!

Idealne kiedy goście w drodze, a ty nie byłaś w sklepie. Na pewno w głębi zamrażarki znajdzie się mrożony, rozdrobniony szpinak. Jajka zjadłaś na śniadanie? To nie problem, bez nich też można zrobić pyszne ciasto:)

DSC_0516

Składniki:

1 szklanka rozdrobnionego szpinaku

1 szklanka wiórek kokosowych

kostka czekolady (dowolnej)

0,5 szklanki mleka ( można użyć sojowego, ryżowego czy innego zwierzęcego)

łyżeczka sody oczyszczonej

1/3 szklanki oleju

1 szklanka mąki

0,5 szklanki cukru

1,5 łyżeczki octu balsamicznego

 

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.

W całym cieście najtrudniejszą robotą jest rozmrożenie i odciśniecie na sitku z wody szpinaku, reszta to łatwizna.

Następnie mieszamy ze sobą wszystkie sypie składniki: mąkę, cukier, wiórki, sodę.

DSC_0522

Dodajemy do tego odsączony szpinak, olej, mleko oraz ocet i wszystko razem mieszamy.

DSC_0524DSC_0533

Masę przelewamy do blaszki 25×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC_0536

DSC_0538

Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut, sprawdzają patyczkiem czy jest suchy.

DSC_0544

Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami koksowymi.

DSC_0549

DSC_0551

Gotowe! Prawda, że proste?:)

DSC_0552

K.

 

Reklamy

11 thoughts on “Ciasto szpinakowe bez jajek.

  1. Ciasta szpinakowego jeszcze nie robiłam, choć bardzo lubię szpinak! Fajna inspiracja, dziękuję że podzieliłaś się przepisem 🙂
    Będę zaglądać 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s